REALIZACE > DŮM BEZMĚROV   (2003-2010)


Po škole jsme dostali od rodičů starý dům, jež kdysi fungoval jako středně velké hospodářství. Klasická kompozice do tvaru písmene L, kdy hlavní část tvořili mimo pár obytných místností různé předsíně, malá sýpka - skladiště zrní, garáže, průjezd, přístavek pro prarodiče a na půdě skladiště sena. Centrální část domu je původně postavena z nepálených cihel . V druhé hospodářské části byly chlívy pro dobytek, venkovní WC, skladiště dřeva atd. Dvůr je uzavřený malou stodolou.
Původní stavení je z roku 1899 a proběhla zde už rada úprav a různých lokálních přestaveb, podle toho kolik lidí zde bydlelo a jak se postupně měnila funkce domu. No prostě všechno ve stavu, že se zde dalo bydlet, ale žádný prostorový komfort , který by člověk když je na vesnici rád měl, to neumožňovalo.

Rozhodli jsme se pro postupnou přestavbu a rozdělili jsme ji na několik části. Mimo obytné části je součástí hlavního traktu domu i podkrovní velký atelier, kterému vévodí velké trojúhelníkové okno. Ateliér je udělán tak, aby se v případě potřeby se mohl proměnit v byt a tím by dům mohl byt vlastně dvougenerační. Upřednostňovali jsme velké spojené prostory, ty vznikly vlastně dva. V přízemí je to kuchyň spojená s jídelnou a variabilním obývákem. A v patře už zmíněný ateliér. Kompozice je doplněná o další místnosti od pokojů přes sociálky atd., aby umožňovaly bezproblémový provoz čtyřčlenné rodiny. Prostory jsou dělené dveřmi s matným sklem, takže domem se šíří světlo a to dodává domu zase trochu vzdušnosti navíc. Taktéž pocit propojení některých častí je umocněný přes průsvitné či dokonce i průhledné pochozí podlahy.
V celém domě je zvolen rukodělný způsob zhotovení jednotlivých prvků. Všechny prvky nesou stopy ručního zpracovaní a to jak ve zpracování schodišť, dveří, oken, knihoven , skříní, kuchyně. V podstatně skoro všechny prvky jsou osobitě pojaté. I když design věcí je velmi jednoduchý, stále si zachovává svou autentičnost a originalitu. Tyto prvky jsou doplněny o průmyslové řešené podlahy. Tam jsme použili cementovou a epoxidovou stěrku. Příjemným oživením jsou koupelny, kde jsou použité barevné žlutooranžové a oranžové podlahy z epoxidové stěrky. Stěny jsou v přízemí ve velkém obývacím prostoru zhotovené z bílého benátského štuku. Ten je v šedé variantě použit i v dolní koupelně. Kompozice jednoduchého prostoru a detailu jednotlivých částí dodávají domu lehkost a jednoduchost.



zoom
cz  |  en          © 2006 Miloslav Fekar | fekar.com | tojatoy.cz | kontakt | odkazy | o webu |   webdesign by j10.cz